Test D2 - Hepatitis CVraag deze test aan

 

De test meet de aanwezigheid van antistoffen tegen het hepatitis C virus (HCV), die het lichaam aanmaakt na infectie met hepatitis C.
Hepatitis C is een virale leverontsteking. Deze vorm van hepatitis is pas eind jaren tachtig ontdekt. Veel mensen zijn besmet met het hepatitis C virus zonder het te weten. Hepatitis C is minder besmettelijk dan hepatitis A en B. Voor besmetting is bloedcontact nodig.

Risicofactoren zijn onder andere:

  • toediening van bloed(-producten) vόόr 1992; pas eind 1991 was er een betrouwbare bloedtest beschikbaar en werd al het donorbloed in Nederland getest op hepatitis C
  • gebruik van drugs via injecties; door het delen van spuitattributen zoals watjes, naalden, water etc. kan het virus worden overgedragen
  • bloedtransfusies, operaties, tatoeages/piercings, rituele en andere invasieve ingrepen waarbij onveilig donorbloed wordt gebruikt of niet steriel gewerkt wordt.

Een hepatitis C infectie verloopt in het begin meestal symptoomloos. De infectie gaat in de meerderheid van de gevallen (70%) ongemerkt over in een chronische vorm. Circa 20-30% van de mensen met de chronische vorm ontwikkelt leverschade (littekenweefsel) en hiervan krijgt ongeveer 2-5% per jaar leverkanker. Sommige mensen krijgen pas 20 of 30 jaar na de besmetting klachten wanneer de lever al is aangetast. Naar schatting zijn in Nederland zo’n 15.000 tot 60.000 mensen besmet met het virus. Het virus is tamelijk goed behandelbaar, schade aan de lever echter niet, daarom is het van belang de besmetting tijdig te ontdekken en te behandelen. In dat geval raakt ongeveer 50-80% van de patiënten het virus blijvend kwijt.

Klik hier voor een vergelijkingstabel van alle testen.

uitslag binnen
24
uur
online
alle onderzoeken worden gedaan
door erkende
laboratoria
 
geen
afspraak
nodig

Check-U arts

In landen om ons heen is het veel gebruikelijker om preventief lichamelijk en laboratorium onderzoek te doen... Lees verder »

nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen:
 

Kijk wat anderen van onze testen vinden.

Getest - Testpanel.nl